Acasă Sanatate Care sunt cele mai comune tulburari de somn?

Care sunt cele mai comune tulburari de somn?

tulburari de somn

Un somn bun poate fi adesea cel mai bun medicament pentru oboseala, stres si anxietate, dar se intampla adesea ca somnul sa fie tulburat din diferite cauze. Oricare ar fi natura problemelor de somn intalnite, daca acestea persiste, este esential sa se consulte un medic inainte de a ajunge la o tulburare cronica de somn. Unele dintre cele mai des intalnite tulburari de somn sunt:

  • Insomnia

Toata lumea are probleme in a adormi. Daca acest lucru se intampla in mod regulat, este vorba de insomnie. Exista diverse simptome, precum dificultati de adormire, trezire prea devreme, trezire de mai multe ori pe noapte, insomnia ocazionala poate deveni cronica.

  • Apnee in somn

Apnee in somn este termenul medical pentru o pauza de respiratie de cel putin zece secunde in timpul somnului. Alimentarea cu aer este intrerupta, iar sangele este mai putin oxigenat. Aceasta este urmata de o scurta trezire, care reporneste procesul de respiratie. Atunci cand zeci de aceste micro-desteptari au loc intr-o noapte, somnul este insuficient pentru a se recupera. Acest lucru duce la somnolenta si la o concentrare redusa in timpul zilei pentru cei afectati.

  • Perturbarea ceasului biologic

Persoanele care calatoresc des cu avionul sau care lucreaza „in pauze” sunt cele mai afectate de aceasta problema cu somnul. Perturbarea ceasului biologic poate avea un efect negativ puternic asupra calitatii somnului. Unii oameni se adapteaza mai bine decat altii.

  • Narcolepsie

Persoanele care sufera de narcolepsie se confrunta cu o tendinta irepresibila de a adormi, indiferent de cat de mult se odihnesc noaptea. Aceste crize de somnolenta dureaza de obicei intre 10 si 30 de minute. Cauza exacta a narcolepsiei este inca un mister, dar aceasta afectiune poate fi tratata.

  • Parasomnii

Acesta este un termen generic pentru tulburarile de comportament in timpul somnului. Exemplele includ, dar nu se limiteaza la, scrasnitul dintilor, cosmaruri, terori nocturne, tulburari de alimentatie legate de somn, somnambulism. Unele forme de parasomnii sunt de natura temporara si pot fi tratate cu cateva masuri destul de simple, altele sunt tulburari cronice de somn si necesita ajutorul unor profesionisti din domeniul sanatatii.

Nu trebuie subestimate aceste tulburari de somn deoarece ele pot avea un efect negativ puternic asupra tuturor aspectelor vietii. De aceea, este foarte important sa se consulte un medic daca aceste tulburari persista.