Acasă Sanatate Totul despre molarii de minte

Totul despre molarii de minte

Folositi inainte de catre stramosi pentru a mesteca legumele si carnea cruda, molarii de minte si-au pierdut utilitatea in timpul evolutiei umane

extractie molarii minte

Folositi inainte de catre stramosi pentru a mesteca legumele si carnea cruda, molarii de minte si-au pierdut utilitatea in timpul evolutiei umane. Ingustarea maxilarului si modificarea obiceiurilor alimentare au facut ca acesti dinti sa creeze ceva probleme stomatologiei moderne.

Acesti molari apar mai tarziu decat ceilalti dinti din gura. In general, in jurul varstei de 18 ani, dar pot iesi si mai tarziu. Aparitia lor poate provoca dureri severe oamenilor si poate duce la diverse complicatii.

Intr-adevar, daca molarii de minte nu au spatiu sau au o aliniere necorespunzatoare, ei vor ramane complet sau partial acoperiti de gingie si osul maxilarului, ceea ce poate duce in cele din urma la mai multe afectiuni. In aceste cazuri, este necesar sa se recurga la extractia acestora pentru a se evita posibile boli orale mai grave.

  • Riscuri si complicatii

Nu toti molarii de minte necesita operatie sau extractie. Intr-adevar, in unele situatii acestia vor iesi fara probleme si nu vor afecta maxilarul sau dintii adiacenti. Cu toate acestea, este indicat sa se acorde o atentie deosebita – pozitionarea lor in partea inferioara a maxilarului ingreuneaza curatarea, favorizand aparitia cariilor si a infectiilor dentare.

Atunci cand nu erup, molarii de minte tind sa provoace complicatii si necesita extractie. In plus, atunci cand erup partial, adica o parte a dintelui ramane cufundata in gingie, riscul de infectie datorat bacteriilor si a depozitelor alimentare creste drastic.

Complicatiile care pot fi cauzate de aparitia partiala sau incompleta a acestor molari sunt:

  • inflamatia si infectia tesutului inconjurator;
  • carii dentare sau pierderi osoase in jurul dintilor adiacenti;
  • chisturi sau tumori asociate cu dintele;
  • deplasarea sau resorbtia dintilor adiacenti.

Aceste cazuri vor necesita probabil, o interventie chirurgicala si o extractie a molarilor de minte.

Extractia molarilor de minte este recomandata, cel mai bine, inainte de aparitia problemelor, care este, in majoritatea cazurilor, in perioada adolescentei. Pentru a nu fi necesara interventia in situatie de urgenta, specialistii recomanda verificari periodice, efectuate de catre un chirurg specializat in chirurgie maxilo-faciala.