Sângerarea după extracții dentare: cauze

Sângerarea după extracții dentare este un fenomen foarte comun și normal. Este o parte naturală a procesului de vindecare și poate dura de la câteva ore la câteva zile, în funcție de complexitatea procedurii și de modul în care pacientul respectă instrucțiunile postoperatorii date de medicul dentist.

În general, sângerarea va fi mai intensă în primele ore după extracție, moment în care se va forma un cheag de sânge, care va ajuta la oprirea sângerării. Este important ca acest cheag să nu fie deranjat, altfel sângerarea va fi reactivată.

În cazul în care sângerarea nu se oprește după câteva ore sau dacă începe din nou după o perioadă de timp, trebuie să consultați medicul dentist. Există câțiva pași esențiali pe care trebuie să-i urmăriți pentru a minimiza și a preveni sângerarea după extracția dentară:

 • Aplicați o compresă rece

Aplicarea unei comprese reci, cum ar fi un pachet de gheață, înfășurat într-o cârpă, poate ajuta la reducerea sângerării și a inflamației. Este important să nu aplicați gheața direct pe zona afectată, deoarece aceasta poate duce la arsură și la alte probleme. În cazul în care nu aveți un pachet de gheață, puteți folosi și o sticlă cu apă rece.

 • Utilizați o compresă de ceai

Ceaiul conține acid tanic, care poate ajuta la oprirea sângerării prin contractarea vaselor de sânge. Puteți folosi o pungă de ceai neutilizată și ușor umedă, pe care să o aplicați pe zona afectată. Presați delicat timp de câteva minute, pentru a ajuta la formarea unui nou cheag de sânge.

 • Relaxați-vă

Stresul și activitățile fizice intense pot crește fluxul sanguin și pot duce la sângerare. Este important să vă relaxați și să evitați orice activitate care vă poate stresa, să nu faceți sport sau să ridicați obiecte grele.

 • Nu clătiți sau nu suflați nasul prea puternic

Clătirea excesivă a gurii și suflarea nasului prea puternic pot duce la desprinderea cheagului de sânge, ceea ce va provoca sângerare. Este important să evitați astfel de activități timp de câteva zile după extracția dentară.

 • Ridicați capul

În timpul somnului, este recomandat să vă țineți capul puțin mai sus decât restul corpului. Acest lucru va reduce presiunea în zona afectată și va ajuta la reducerea sângerării.

Este important să urmăriți în continuare instrucțiunile postextractive date de medicul dentist și să vă prezentați la control după câteva zile. În cazul în care sângerarea nu se oprește sau devine din ce în ce mai intensă, trebuie să contactați imediat medicul.

În cazurile în care sângerarea este excesivă și persistă după câteva ore după extracție, este posibil să fi fost afectat un vas de sânge mai mare și o intervenție medicală poate fi necesară. În acest caz, ar trebui să contactați medicul dentist cât mai curând posibil.

De asemenea, este important să menționați istoricul medical și medicamentele luate pacientului medicului dentist, deoarece anumite medicamente pot crește riscul de sângerare. Printre acestea se numără antiinflamatoarele nesteroidiene (NSAID-uri) și anticoagulantele.

În concluzie, sângerarea după extracția dentară este un proces normal, dar trebuie gestionată cu atenție și urmând instrucțiunile postoperatorii ale medicului dentist.

Urmați toți pașii de mai sus și, în cazul în care sângerarea nu se oprește sau devine tot mai intensă, nu ezitați să contactați medicul dentist cât mai curând posibil.

business-club.ro

https://business-club.ro

Articole pe aceeași temă

Care este cea mai dureroasa extractie dentara

Extracția dentară poate fi o procedură temută de mulți pacienți, datorită anxietății asociate cu durerea potențială și disconfortul post-operatoriu. În cabinetul stomatologic, extracțiile dentare sunt efectuate din diverse motive, inclusiv…

Citește

 • Sanatate
 • April 10, 2024
 • 3 minutes Read
Ce faci in cazul unei urgente stomatologice in sector 6

De multe ori, problemele de ordin stomatologic nu suporta amanare. In cazul unei urgente stomatologice in Sector 6, este important sa se actioneze rapid si eficient pentru a minimiza durerea…

Citește

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Te-ar mai putea interesa

Cumpar carti in regim anticariat: ce tipuri de carti sunt cele mai cautate?

 • June 18, 2024
Cumpar carti in regim anticariat: ce tipuri de carti sunt cele mai cautate?

4 beneficii esențiale ale utilizării unui soft de gestiune pentru magazin

 • June 8, 2024
4 beneficii esențiale ale utilizării unui soft de gestiune pentru magazin

Cactusul: o simfonie a naturii în pustietatea deșertului

 • June 4, 2024
Cactusul: o simfonie a naturii în pustietatea deșertului

Cele mai bune clătite făcute acasă: ghid complet pentru perfectionarea deliciului

 • May 23, 2024
Cele mai bune clătite făcute acasă: ghid complet pentru perfectionarea deliciului

Care este cea mai dureroasa extractie dentara

 • May 14, 2024
Care este cea mai dureroasa extractie dentara

Ciocolata – un simbol al iubirii

 • May 13, 2024
Ciocolata – un simbol al iubirii