Acasă Auto Prevenirea defectiunilor ambreiajului

Prevenirea defectiunilor ambreiajului

Este foarte important ca toti conducatorii auto sa fie constienti ca ambreiajul va ceda la un moment dat, indiferent cat de bine este intretinuta masina, si ca este necesara achizitionarea unui kit de ambreiaj nou, nu second hand

defectiuni ambreaj

Ambreiajul este una dintre componentele esentiale ale masinilor cu transmisie manuala, dar si la cele automate. Importanta pedalei de ambreiaj este majora, avand in vedere faptul ca, prin apasarea sau eliberarea ei, are loc cuplarea sau decuplarea cutiei de viteze. In plus, ambreiajul este una dintre piesele auto care se defecteaza foarte usor daca este folosit in mod necorespunzator. Din cauza frecventei folosirii, ambreiajul este una dintre componentele masinii care, odata ce a cedat, necesita inlocuirea cu un kit nou.

Principalele elemente si modul de functionare a ambreiajului

Ambreiajul este o piesa auto compusa din mai multe elemente, a caror functionare este interdependenta. Ceea ce inseamna ca ambreiajul este, la modul concret, alcatuit din: volanta, discul de ambreiaj, placa de presiune, rulmentul de presiune, carcasa, suruburi si furca de angrenare.

Ambreiajul este piesa auto care faciliteaza schimbarea vitezelor in timpul condusului. Prin apasarea pedalei de ambreaj se realizeaza transferul miscarii de rotatie a motorului prin volanta la cutia de viteze. Cand ambreiajul este actionat are loc decuplarea cutiei de viteze, intreruperea legaturii dintre aceasta si motor. Prin eliberarea pedalei se efectueaza si angrenarea ambreiajului.

In vederea prevenirii defectarii ambreiajului, conducatorii auto trebuie sa angreneze aceasta piesa la o turatie cat mai mica a motorului, sa actioneze si sa elibereze pedala de ambreiaj fara bruscari, sa evite actionarea ambreiajului atunci cand aceasta operatiune nu este necesara si sa nu tina piciorul pe ambreiaj cand se afla la semafor.

Cand ambreiajul este uzat, acesta da unele semne: capacitatea de accelerare a masinii este scazuta, mai ales la trecerea dintr-o treapta de viteza in alta, cursa pedalei de ambreiaj scade, se aude un zgomot la actionarea pedalei, o vibratie se simte la piciorul conducatorului auto, iar decuplarea incompleta a ambreiajului se concretizeaza in dificultatea schimbarii treptelor de viteza.

Este foarte important ca toti conducatorii auto sa fie constienti ca ambreiajul va ceda la un moment dat, indiferent cat de bine este intretinuta masina, si ca este necesara achizitionarea unui kit de ambreiaj nou, nu second hand.