Acasă Diverse Osteoartrita la caini

Osteoartrita la caini

Osteoartrita este o boala articulara intalnita foarte frecventa la caini, indiferent de varsta lor

osteoartrita caini

Osteoartrita este o boala articulara intalnita foarte frecventa la caini, indiferent de varsta lor. Aceasta boala se caracterizeaza prin distrugerea progresiva a cartilajului articular.

Osteoartrita are ca rezultat dureri si, pe termen lung, dificultati de deplasare. Articulatiile isi pierd flexibilitatea si miscarile sunt dificile. Osteoartrita este dezvoltarea sistematica a unei articulatii care sufera sau imbatraneste.

Tipuri de osteoartrita

  • Osteoartrita primara

Acesta este cea care afecteaza cainele in varsta. Se datoreaza uzurii articulatiilor. Cu cat animalul este mai in varsta, cu atat este mai greu de refacut cartilajul. In unele cazuri severe, cartilajul dispare treptat. In aceasta osteoartrita cauzata de imbatranire, mai multe articulatii sunt de obicei afectate in acelasi timp.

  • Osteoartrita secundara

Se dezvolta pe o articulatie care nu functioneaza corect. Aceasta este atunci cand o articulatie este malformata si, prin urmare, instabila, de exemplu in displazia soldului la cainii de rasa mare. De asemenea, atunci cand o articulatie a fost locul unei fracturi, riscul de a dezvolta osteoartrita la acest nivel este mai mare.

Cartilajul care acopera suprafetele oaselor la nivelul articulatiilor este distrus treptat. Rolul de amortizor al acestui cartilaj va disparea. Din acest motiv, miscarile devin dureroase.

Deoarece animalul sufera atunci cand isi mobilizeaza articulatia bolnava, va evita efectuarea miscarilor care pun in joc aceasta articulatie. Apoi, muschii se vor atrofia: se vorbeste adesea despre „irosirea” muschilor.

Articulatia se poate schimba si din cauza depunerii osoase anormale si ingrosarii capsulei articulare.

Tratament

Scopul sau este de a usura animalul, deoarece osteoartrita nu dispare. Tratamentul oferit in general de medicii veterinari consta in adaptarea activitatii fizice a animalului pentru ameliorarea articulatiilor (iesiri cu lesa, plimbari scurte, fara eforturi majore, evitat coborarea si urcarea scarilor). Tratamentul medical se bazeaza pe administrarea de antiinflamatoare.

Cand este posibil, se recomanda exercitii zilnice moderate (sa mearga de mai multe ori pe zi, sa inoate). El va pastra astfel o anumita musculatura.

Medicul veterinar poate oferi, de asemenea, protectii pentru cartilajul articular, care au un efect benefic si, uneori, permit reducerea dozelor de medicamente antiinflamatoare.

Tratamentul dietetic poate si el ajuta la ameliorarea articulatiilor si la imbunatatirea mobilitatii.