Acasă Diverse Disciplina pozitiva a copiilor

Disciplina pozitiva a copiilor

Scopul disciplinei pozitive este de a ghida si de a preda, nu de a pedepsi

disciplina pozitiva copii

Scopul disciplinei pozitive este de a ghida si de a preda, nu de a pedepsi. O relatie calda si de incredere, care sta la baza disciplinei, va ajuta copilul sa:

  • se comporte bine in diferite situatii, intr-un mod adecvat varstei;
  • recunoasca, exprime si gestioneze emotiile;
  • comunice;
  • se inteleaga cu ceilalti si sa aiba incredere in ei;
  • exploreze lumea si sa invete corect.

Actiunea disciplinara trebuie sa fie constanta si corecta. Daca parintii reactioneaza diferit la situatii similare sau la comportamente similare, copilul va fi confuz. Nu va sti la ce sa se astepte.

Pedepsele corporale (lovitura, palma, lovire) si umilinta pot provoca vatamari fizice si emotionale copilului si, prin urmare, trebuie evitate in orice moment. Unele masuri disciplinare sunt mult mai eficiente.

Tehnicile de disciplina pozitiva ajuta parintii sa-si indrume copilul, dar si sa consolideze legatura cu acesta.

Pentru copiii mici, comportamentul este un mod de comunicare. Cand un copil se angajeaza intr-un comportament dificil, este important ca parintii sa inteleaga care este cauza:

  • poate are nevoie de ceva: mancare, un pui de somn sau o perioada de odihna;
  • ce s-a intamplat chiar inainte de acest comportament;
  • daca copilul reactioneaza la ceva din mediul sau, cum ar fi zgomotele, alti copii sau perceptia unei amenintari;
  • daca este stresat;

Daca parintii vor intelege cauza comportamentului copilului vor putea apoi actiona in consecinta.

Se va construi o relatie sanatoasa cu copilul daca exista o legatura emotionala cu acesta. Aceasta este baza disciplinei pozitive, care incepe cu parintii.

Aceasta educatie pozitiva a copiilor inseamna, in primul rand, recunoasterea individualitatii lor, intelegerea ei si acordarea de spatiu pentru a o manifesta.

Cresterea pozitiva a copiilor inseamna gasirea unui echilibru intre regulile general acceptate ale societatii si individualitatea copilului.

O disciplina pozitiva inseamna o gandire pozitiva – parintii trebuie sa le arate clar copiilor ca lumea nu este liniara, nu este doar alb-negru – lumea este un spatiu uimitor pentru creativitate si auto-exprimare.

Este posibila cresterea copiilor in mod pozitiv in familii monoparentale sau in familii in care doar un parinte recunoaste aceasta filozofie.