Acasă Sanatate Guta: simptome si cauze

Guta: simptome si cauze

Guta este cauzata de excesul de acid uric din sange si acumularea in tesuturi. Cel mai adesea aceasta afectiune provoaca dureri severe la nivelul articulatiilor

simptome guta

Guta este cauzata de excesul de acid uric din sange si acumularea in tesuturi. Cel mai adesea aceasta afectiune provoaca dureri severe la nivelul articulatiilor.

Guta este o boala secundara a hiperuricemiei cronice, adica o concentratie prea mare de acid uric in sange. Acidul uric este depus sub forma de cristale de urat in multe tesuturi, in special in articulatii. Acesta provoaca manifestari articulare, acute la inceput, apoi cronice.

Aceasta boala cronica afecteaza tot mai multi oameni, in special barbatii. Exista o predispozitie genetica si adesea mai multi membri ai aceleiasi familii sunt afectati. Cu toate acestea, riscurile pot aparea in principal din cauza dietei, varstei si prezentei altor boli asociate.

Exista mai multe etape ale bolii, care se succed pe parcursul unei perioade de 10 ani, daca nu se face nimic pentru a scadea nivelul acidului uric din organism.

Simptome

Hiperuricemia nu este considerata o boala si nu poate provoca nici un simptom. Poate exista in organism un nivel ridicat de acid uric in sange fara sa existe insa inflamatii sau sa progreseze neaparat in guta. Cu toate acestea, cu cat nivelul acidului uric este mai mare, cu atat este mai mare riscul de a dezvolta guta.

Prima manifestare a bolii este un atac acut de guta. De obicei afecteaza articulatiile piciorului (in special degetul mare) si provoaca dureri severe care apar brusc. Aceste dureri apar noaptea sau dimineata si sunt uneori atat de severe incat simpla atingere a cearceafului este insuportabila. Articulatiile afectate sunt de obicei rosii si fierbinti. Atacul poate fi insotit de febra si dureaza aproximativ 3 pana la 10 zile daca este lasata netratata.

Dupa primul episod, riscul aparitiei unei alte crize creste si, daca boala este lasata netratata, poate progresa pana la stadiul cronic. Aceasta afecteaza mai multe articulatii si le distruge treptat; durerile sunt apoi din ce in ce mai constante.

Cauze

Guta este intotdeauna cauzata de faptul ca exista prea mult acid uric in sange (hiperuricemie). Acidul uric poate creste in anumite situatii, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea arteriala, administrarea de medicamente precum diuretice sau aspirina, consumul de alcool, insuficienta renala, transplantul de organe sau, mai rar, bolile de sange.