Acasă Sanatate Al treilea trimestru: dezvoltarea fatului

Al treilea trimestru: dezvoltarea fatului

In ultimul trimestru de sarcina, dezvoltarea fatului este in continua crestere. Acesta este treaz si reactioneaza la zgomote si mangaieri pe burtica. Plamanii continua sa se dezvolte si se pregatesc sa respire aerul in momentul nasterii

al treilea trimestru

In ultimul trimestru de sarcina, dezvoltarea fatului este in continua crestere. Acesta este treaz si reactioneaza la zgomote si mangaieri pe burtica. Plamanii continua sa se dezvolte si se pregatesc sa respire aerul in momentul nasterii. Bebelusul va cantari intre 3 si 4 kilograme si va masura aproape 50 cm.

Dezvoltarea fatului in etapele finale ale sarcinii

  • Saptamana 29: la inceputul celui de-al treilea trimestru, sistemul digestiv este functional. Viitorul bebelus continua sa bea mult lichid amniotic si incepe sa distinga o varietate de arome prin intermeniul alimentelor consumate de mamica!
  • Saptamana 30: in aceasta etapa, ochii fatului sunt deschisi de cele mai multe ori. El este chiar capabil sa vada, dar raza lui vizuala ramane limitata si poate vedea doar 20-30 cm in fata lui. El percepe, de asemenea, zgomote si voci.
  • Saptamana 31: un alt pas catre autonomia viitorului copil il reprezinta sistemul nervos central care este acum capabil sa controleze temperatura corpului sau, datorita rezervelor de grasime corporala.
  • Saptamana 32: in acest moment se misca tot mai mult, isi intinde bratele si picioare. La sfarsitul sarcinii, fatul castiga in greutate cu viteza mare, inima bate la un ritm de 130 -140 de batai pe minut, masoara 28 cm de la cap pana la coccis si cantareste 1,7 kg
  • .Saptamana 33: are mai putin spatiu sa se miste, insa mamica ii va simti in continuare miscarile pana la nastere. Corpul sau are proportiile nou-nascutului (cap, corp, membre), dar va avea nevoie de urmatoarele saptamani pentru a mai creste, si mai ales, pentru a castiga in greutate.
  • Saptamana 34: in ultimele saptamani, fatul inghite mult lichid amniotic si elimina o cantitate mare de urina (aproximativ 2 linguri pe ora) in punga amniotica. Placenta functioneaza la capacitate maxima de scurgere si eliminare a deseurilor, la fel ca si rinichii mamei!
  • Saptamana 35: creierul si-a incheiat dezvoltarea fetala.
  • Saptamana 36: se antreneaza sa respire, mai are si cate un sughit.
  • Saptamana 37: din acest moment fatul este pregatit din punct de vedere medical sa se nasca pentru ca toate organele sale sunt functionale.
  • Saptamanile 38-40: toate organele sunt formate, cu exceptia plamanilor care isi vor inceta dezvoltarea la nastere: vor avea nevoie de cateva ore pentru a gasi ritmul respiratiei. Viitorul bebelus are acum toate reflexele necesare pentru a incepe sa se dezvolte in lumea exterioara.