Devitalizarea dintelui: utilitatea si desfasurarea procedurii

Atunci cand un dinte provoaca dureri ingrozitoare din cauza unei carii profunde sau a unui traumatism, este nevoie de o solutie rapida pentru a usura durerea. Daca ati fost vreodata in aceasta situatie, probabil ca sunteti de acord cu afirmatia noastra.

Din fericire, este posibila procedura de devitalizare a dintelui si apoi montarea unei punti sau unei coroane.

Acest tratament nu este atat de cunoscut pacientilor. Stim ca exista, ca dentistul o efectueaza, ii stim numele, dar cam atat. Si totusi, este o procedura care ne scuteste de multa durere.

Devitalizarea unui dinte mai este cunoscuta sub numele de tratament de canal. Scopul acestui tratament este de a indeparta tesutul pulpar, atat din coroana, cat si din radacinile dintilor nostri.

Acest tratament indeparteaza terminatiile nervoase si vasculare din dinte care sunt responsabile de sensibilitatea acestuia si de durerea pe care o simtim.

Toti dintii pot fi devitalizati: incisivi, canini, premolari si molari, atat la nivelul maxilarului superior, cat si la cel inferior. Maselele de minte pot fi, de asemenea, devitalizate, dar acest lucru este rar, deoarece atunci cand sunt cariate sau infectate, acestea sunt de obicei extrase.

Cand ar trebui sa se efectueze un tratament de canal?

In majoritatea cazurilor, nervul unui dinte este indepartat atunci cand acesta a fost deteriorate. Dupa ce ataca smaltul si dentina dintelui, cariile pot contamina cel de-al treilea strat al dintelui, pulpa.

Traumatisme: in cazul unui accident sportiv fara aparator de gura, o fisura, o cadere etc., dintele trebuie devitalizat. Intr-adevar, daca dintele se rupe pe jumatate, partea vie este expusa la aer si riscul de infectie este ridicat.

Un tratament de canal evita o infectie bacteriana care s-ar putea raspandi de-a lungul radacinilor si ar putea cauza un abces. Tratamentul de canal poate fi efectuat, de asemenea, atunci cand un dinte urmeaza sa fie acoperit de o coroana sau o punte.

In 85% din cazuri, dintele este devitalizat pe viata. Dar acest lucru nu este intotdeauna asa, daca canalul radicular nu a fost facut corect, poate duce la aparitia granuloamelor, care sunt mici abcese. In acest caz, fie este nevoie de un canal radicular, fie dintele trebuie extras.

Devitalizarea trebuie efectuata la decizia medicului stomatolog, in functie de situatia dumneavoastra particulara. In functie de situatie, acest lucru poate fi sau nu necesar. In majoritatea cazurilor, tratamentul de canal este o procedura de rutina care se efectueaza imediat ce exista o carie adanca sau cand este necesara montarea unei coroane.

business-club.ro

https://business-club.ro

Articole pe aceeași temă

Care este cea mai dureroasa extractie dentara

Extracția dentară poate fi o procedură temută de mulți pacienți, datorită anxietății asociate cu durerea potențială și disconfortul post-operatoriu. În cabinetul stomatologic, extracțiile dentare sunt efectuate din diverse motive, inclusiv…

Citește

  • Sanatate
  • April 10, 2024
  • 3 minutes Read
Ce faci in cazul unei urgente stomatologice in sector 6

De multe ori, problemele de ordin stomatologic nu suporta amanare. In cazul unei urgente stomatologice in Sector 6, este important sa se actioneze rapid si eficient pentru a minimiza durerea…

Citește

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Te-ar mai putea interesa

4 beneficii esențiale ale utilizării unui soft de gestiune pentru magazin

  • June 8, 2024
4 beneficii esențiale ale utilizării unui soft de gestiune pentru magazin

Cactusul: o simfonie a naturii în pustietatea deșertului

  • June 4, 2024
Cactusul: o simfonie a naturii în pustietatea deșertului

Cele mai bune clătite făcute acasă: ghid complet pentru perfectionarea deliciului

  • May 23, 2024
Cele mai bune clătite făcute acasă: ghid complet pentru perfectionarea deliciului

Care este cea mai dureroasa extractie dentara

  • May 14, 2024
Care este cea mai dureroasa extractie dentara

Ciocolata – un simbol al iubirii

  • May 13, 2024
Ciocolata – un simbol al iubirii

Regatul versatilității: de ce SUV-urile domnesc suprem pe drumuri?

  • April 23, 2024
Regatul versatilității: de ce SUV-urile domnesc suprem pe drumuri?