Acasă Diverse Crame de vin din România: descoperă tradiția viticolă și vinurile de excepție

Crame de vin din România: descoperă tradiția viticolă și vinurile de excepție

Crame de vin din România

România este una dintre țările cu o tradiție viticolă îndelungată, care se întinde pe parcursul a peste 2000 de ani. Cu o suprafață de peste 180.000 de hectare cultivate cu viță-de-vie, țara noastră se situează pe locul al șaselea în Europa și al paisprezecelea în lume în ceea ce privește producția de vin.

În acest articol, vom explora câteva dintre cele mai renumite crame de vin din România, care și-au câștigat faima prin calitatea vinurilor produse și experiența oferită vizitatorilor.

  • Crama Budureasca

Situată în regiunea viticolă Dealu Mare, una dintre cele mai prestigioase zone viticole din România, Crama Budureasca și-a câștigat un renume internațional datorită vinurilor sale de înaltă calitate. Fondată în 2006, crama combină tradiția viticolă românească cu tehnologia modernă și expertiza oenologică internațională.

Printre vinurile celebre produse de Budureasca se numără Fetească Neagră, Fetească Regală, Grasă de Cotnari și Tămâioasă Românească, care au fost premiate la numeroase concursuri internaționale de vin.

  • Crama S.E.R.V.E.

Crama S.E.R.V.E. (Societatea Europeană de Repartizație și Valorificare a Echivalentelor în Vin) este una dintre cele mai mari și mai moderne crame din România, fiind situată în inima regiunii viticole Dealu Mare. Fondată în 1994, crama a reușit să se impună pe piața internă și internațională prin vinurile sale de excepție, precum Cuvee Charlotte, Terra Romana sau Vinul Cavalerului.

Crama S.E.R.V.E. este deschisă pentru vizitatori, care pot participa la degustări de vin și tururi ale podgoriei și cramei.

  • Crama Jidvei

Localizată în regiunea viticolă Târnave, în inima Transilvaniei, Crama Jidvei este una dintre cele mai cunoscute și apreciate crame din România. Fondată în 1949, crama s-a dezvoltat continuu și astăzi dispune de o capacitate de producție de peste 15 milioane de litri de vin pe an.

Jidvei este renumită pentru vinurile sale albe, precum Fetească Regală, Sauvignon Blanc, Riesling Italian, Chardonnay și Traminer Aromatic, care au fost distinse cu numeroase premii la concursuri internaționale de vin.

  • Crama Rotenberg

Crama Rotenberg se află în regiunea viticolă Dealu Mare și este cunoscută pentru vinurile sale roșii, în special pentru cele produse din soiul autohton Fetească Neagră. Fondată în 2000, crama a reușit să se impună pe piața de vinuri prin calitatea și originalitatea produselor sale, precum Merlot Anima, Fetească Neagră Anima sau Roza lui Valeriu.

Crama Rotenberg este deschisă pentru vizitatori, care pot participa la degustări de vin și tururi ale cramei și podgoriei.

  • Crama Liliac

Situată în regiunea viticolă Lechința, în apropiere de Bistrița, Crama Liliac este o crama tânără, fondată în 2010, care și-a propus să reînvie tradiția viticolă a zonei și să producă vinuri de înaltă calitate. Crama Liliac este specializată în vinuri albe și roze, precum Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Muscat Ottonel și Roze din Fetească Neagră, care au fost apreciate și premiate în cadrul competițiilor internaționale de vin.

Concluzie

Cramele de vin din România reprezintă o parte esențială a moștenirii culturale și tradiției viticole a țării. Descoperirea acestor crame și a vinurilor lor de excepție este o oportunitate de a savura gustul autentic al terroirului românesc și de a contribui la promovarea și aprecierea vinurilor românești pe plan internațional.