Ce se intampla cand nu dormim suficient?

Lipsa de somn sau odihna ineficienta sunt probleme serioase. Atat de serioase incat, atunci cand incepeti sa recuperati somnul, corpul va experimenta tot felul de schimbari fizice. De la fluctuatiile nivelurilor hormonale pana la schimbarile vizibile de pe fata, lipsa de somn va afecta orice om.

Este important ca somnul sa aiba locul ce i se cuvine in viata fiecarui om. Din pacate, somnul este adesea vazut ca inutil, ceva ce poate fi inlaturat in favoarea productivitatii. A ramane restant in ceea ce priveste somnul inseamna datorii ce trebuie rambursate pentru a nu intampina consecinte greu de gestionat. Mai mult, lipsa de somn duce la o serie de schimbari in organism, schimbari care merita amintite.

Stresul nu este intotdeauna creat de mediul in care traim, ci poate veni si din interiorul nostru.

Cortizolul, hormonul de stres din organism, fluctueaza destul de mult atunci cand corpul nu este odihnit. Exista o legatura directa intre cortizol si melatonina, hormonul asociat somnului. Intrucat melatonina creste, cortizolul scade, ceea ce inseamna ca atunci cand dormim suficient, nivelul de stres, inevitabil, scade. Deci, a gasi timp pentru somn este deosebit de important, mai ales pentru persoanele care se confrunta cu situatii stresante in viata de zi cu zi.

Chiar si buna functionare a sistemului imunitar se poate schimba atunci cand somnul lipseste din rutina. Somnul ajuta la prevenirea si chiar la regenerarea diverselor afectiuni. Acest lucru ajuta organismul sa functioneze optim. Lipsa de somn poate slabi sistemul imunitar, ceea ce duce la imbolnaviri frecvente si recuperari dificile.

Lipsa somnului isi poate lasa amprenta si asupra pielii. Colagenul este responsabil pentru elasticitatea si fermitatea pielii. Cantitatea de colagen din organism se reface in timpul somnului, iar lipsa acestuia ar insemna mai putin colagen, deci si o piele care sufera. Dincolo de efectele asupra colagenului, somnul insuficient ar putea duce la ochi rosii, cearcane si o piele lipsita de stralucire.

Apetitul pentru macare va fluctua in functi de cat de obosit este corpul. Somnul ofera energie, iar in lipsa energiei datorate somnul, corpul va incerca sa o obtina de undeva, de aceea va transmite semnale de foame catre creier. Sa nu fiti surprins atunci cand mancati mult daca nu reusiti sa va odihniti suficient, este o reactie normala a corpului. Daca nu reusiti sa dormiti bine o perioada lunga de timp, este posibil sa acumulati kilograme in plus.

Somnul este important si merita toata atentia, tocmai pentru in lipsa lui se intampla dezechilibre care nu avantajeaza deloc pe nimeni!

business-club.ro

https://business-club.ro

Articole pe aceeași temă

Care este cea mai dureroasa extractie dentara

Extracția dentară poate fi o procedură temută de mulți pacienți, datorită anxietății asociate cu durerea potențială și disconfortul post-operatoriu. În cabinetul stomatologic, extracțiile dentare sunt efectuate din diverse motive, inclusiv…

Citește

  • Sanatate
  • April 10, 2024
  • 3 minutes Read
Ce faci in cazul unei urgente stomatologice in sector 6

De multe ori, problemele de ordin stomatologic nu suporta amanare. In cazul unei urgente stomatologice in Sector 6, este important sa se actioneze rapid si eficient pentru a minimiza durerea…

Citește

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Te-ar mai putea interesa

4 beneficii esențiale ale utilizării unui soft de gestiune pentru magazin

  • June 8, 2024
4 beneficii esențiale ale utilizării unui soft de gestiune pentru magazin

Cactusul: o simfonie a naturii în pustietatea deșertului

  • June 4, 2024
Cactusul: o simfonie a naturii în pustietatea deșertului

Cele mai bune clătite făcute acasă: ghid complet pentru perfectionarea deliciului

  • May 23, 2024
Cele mai bune clătite făcute acasă: ghid complet pentru perfectionarea deliciului

Care este cea mai dureroasa extractie dentara

  • May 14, 2024
Care este cea mai dureroasa extractie dentara

Ciocolata – un simbol al iubirii

  • May 13, 2024
Ciocolata – un simbol al iubirii

Regatul versatilității: de ce SUV-urile domnesc suprem pe drumuri?

  • April 23, 2024
Regatul versatilității: de ce SUV-urile domnesc suprem pe drumuri?