Acasă Diverse Servicii Ce este ESP-ul si cum influenteaza manevrabilitatea masinii tale

Ce este ESP-ul si cum influenteaza manevrabilitatea masinii tale

Conducerea unei masini cu ESP nu necesita nicio modificare a obiceiurilor de conducere

ESP mașina

In ultimul timp, reclamele auto folosesc tot mai multe acronime si anglicisme tehnice, precum ESP, Start-Stop, ABS, Run-flat, ASR sau i-Connect.

Acronimul ,,ESP” inseamna Electronic Stability Program. Este un sistem de siguranta activa brevetat de firma germana Bosch si a fost incorporat pentru prima data in 1995 in unele modele ale marcii exclusive Mercedes-Benz. Sistemul este conceput pentru a minimiza riscul de a pierde controlul vehiculului in situatii critice.

Cum functioneaza ESP-ul masinii?

Modulul de control ESP este conectat la senzori electronici care masoara factori, precum miscarile rotilor motoare, pozitia de directie, cererea de putere sau intensitatea franarii.

Sistemul analizeaza toti acesti parametri. Daca detecteaza ca exista riscul de a pierde controlul masinii, atunci decide cum sa actioneze pentru a preveni pierderea stabilitatii sau pentru a o recupera.

Actiunile includ modularea puterii furnizate de motor, actionarea asupra sistemului de franare ABS si preluarea controlului asupra sistemului de tractiune cu roti motrice (ASR). Adica, sistemul ESP preia partial controlul asupra vehiculului fara interventia soferului.

Butonul ESP al masinii

Poate ca multi soferi nici nu au observat ca acest buton exista si nu este de mirare: fiecare brand il plaseaza acolo unde doreste, dupa bunul plac.

Butonul ESP este de obicei camuflat printre alte butoane de pe consola centrala, in zona care imparte spatiul intre sofer si pasager sau langa butoanele pentru oglinzi si geamuri electrice.

Si pentru ce este? Ei bine, pentru a deconecta sistemul ESP atunci cand soferul doreste. Poate parea ca nu are rost sa fie dezactivat acest sistem de securitate, dar in urmatoarele circumstante este recomandabil sa se faca acest lucru, deoarece poate induce in eroare sistemul ESP:

  • Daca se circula pe zapada, gheata, nisip sau pe suprafete foarte alunecoase din cauza deversarilor de combustibil, sapunuri si lubrifianti;
  • Daca se merge pe pante extrem de abrupte sau pe suprafete foarte alunecoase;
  • Cand se doreste un condus mai rapid pe drumuri sinuoase (practica recomandata doar persoanelor cu experienta in conducerea profesionista).

Cum sa conduci o masina cu ESP?

Conducerea unei masini cu ESP nu necesita nicio modificare a obiceiurilor de conducere. Singura diferenta este ca o masina cu ESP va fi mai putin predispusa la pierderea stabilitatii decat un vehicul fara acesta.